Het zelfvertrouwen van je kind boosten met de juiste complimenten

Tips en advies

Een dreumes die trots laat zien dat hij zelf zijn broek aantrekt, krijgt bij ons een compliment. Dat hij ‘m de eerste keer achterstevoren aantrekt, is minder belangrijk. Bij Kindergarden geven we kinderen graag complimenten. Maar hoe doe je dat nou: een goed compliment geven? Wij geven je in deze blog tips. Alvast een tipje van de sluier: geef zoveel mogelijk procesgerichte complimenten. Daar leren kinderen het meest van.

Peuter Dreumes BSO

Complimenten geven aan je kind, waarom eigenlijk?

Het geven van complimenten is een mooie manier om kinderen te waarderen. Het geeft hun zelfvertrouwen een boost, het vergroot de motivatie en het kan zorgen voor een positief zelfbeeld. We overdrijven overigens niet qua complimenten. Teveel complimenten kan juist het tegenovergestelde effect hebben, namelijk dat kinderen afhankelijk worden van bevestiging. Wij vinden het sterker om ervoor te zorgen dat kinderen zelf leren trots te zijn op wie zij zijn, wat zij bereiken en doen.

Verschillende soorten complimenten: welke zet jij in?

Er zijn verschillende complimenten: procesgerichte en resultaatgerichte complimenten. Hieronder meer uitleg over deze 2 soorten complimenten:

1. Resultaatgerichte complimenten gaan over het resultaat van de prestatie.

Voorbeelden:

  • Wat een mooie tekening!
  • Je veters zijn goed gestrikt.
  • Je hebt 0 fouten gemaakt.

2. Procesgerichte complimenten gaan over de inspanning die een kind levert.

Voorbeelden:

  • Ik kan zien dat je geoefend hebt.
  • Je hebt flink doorgezet.
  • Wat fijn dat jij mij hebt geholpen met het opruimen van de blokken.

Proces boven resultaat

Wij vinden dat het proces belangrijker is dan het resultaat. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen het meest leren van procesgerichte complimenten. Daarnaast kunnen dit soort type complimenten ervoor zorgen dat kinderen later moeilijke situaties niet uit de weg zullen gaan. Ze leren hiermee hoe ze iets moeten aanpakken. Kinderen die vaak resultaatgerichte complimenten krijgen zullen sneller kiezen voor een makkelijkere opgave. Ze gaan de uitdaging minder snel aan.

Onze belangrijkste tip: geef dus zoveel mogelijk procesgerichte complimenten om het zelfvertrouwen van je kind te boosten. Hier leert je kind namelijk het meest van.

Misschien ook interessant voor jou...