Sinterklaas – 6 tips om als ouder hiermee om te gaan

Tips en advies

De meeste kinderen kijken enorm uit naar de komst van Sinterklaas. Het is een feest van gezelligheid, cadeautjes en ook geheimzinnigheid. En dat is best spannend…

BSO Baby Dreumes Peuter

Veel kinderen hebben tijdens deze sinterklaasperiode ‘last’ van gezonde spanning. Het ene kind wordt er veel drukker van en het andere kind slaapt in deze periode wat slechter. Hoe ga je hier als ouder zo goed mogelijk mee om? Een aantal tips:

 1. Tip 1: Maak samen een aftelkalender
  Je kind wordt voorbereid op Sinterklaasavond en het wordt overzichtelijk en voorspelbaar. Je kind weet waar het aan toe is en heeft houvast aan de kalender. Op elk moment van de dag ziet hij/zij hoeveel dagen het nog duurt, zonder het aan de ouders te vragen. Dat geeft een gevoel van zelfstandigheid. Bovendien leren kinderen tellen en krijgen zij tijdsbesef.

 2. Tip 2: Gebruik Sinterklaas niet als “dreigmiddel”
  Kinderen kunnen erg onrustig worden als ze denken dat Sinterklaas alles ziet, hoort en weet.

 3. Tip 3: Wees duidelijk wanneer en hoe vaak de schoen wordt gezet
  Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Zo is het duidelijk wat er gaat komen en is een lege schoen niet elke ochtend een teleurstelling.

 4. Tip 4: Maak het niet te spannend
  Sommige kinderen zijn bang dat Sint of Piet op de slaapkamer langskomt. Zeg dan dat Sinterklaas heeft gezegd dat hij alleen de schoentjes vult en niet verder in het huis komt. Sinterklaas komt zijn afspraken altijd na!

 5. Tip 5: Begin niet te vroeg met een verlanglijstje
  Leg speelgoedboekjes nog even weg. Die vallen al heel vroeg in de bus en dat kan al vroeg spanningen geven voor kinderen. Haal ze pas tevoorschijn als Sinterklaas in Nederland is. Er is dan nog tijd genoeg om een verlanglijstje te maken.

 6. Tip 6: Leg niet teveel druk op je kind
  Soms gaan kinderen door de spanning spontaan weer in hun broek plassen. Geen zorgen. Leg niet teveel druk op je kind. Meestal lost dit zich vanzelf weer op als alles weer ‘rustig’ is.

 

We wensen je een fijne en vooral plezierige decembermaand!

Misschien ook interessant voor jou...