Buitenspelen is belangrijk

Buiten spelen is niet alleen gezond voor de kinderen, maar wist je ook dat het zorgt voor een verhoogde weerstand en betere concentratie? Bovendien leren en spelen de kinderen buiten op een andere manier dan binnen. Daarom wordt er op onze BSO’s elke dag de mogelijkheid geboden om lekker buiten te spelen.

Buitenspelen is vrijheid

Je kind ervaart buiten namelijk een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Het leert samenspelen, keuzes maken en leert zichzelf bovendien beter kennen. Naarmate kinderen ouder worden, krijgt sporten meer betekenis. Ons aanbod sluit daar naadloos bij aan. Op veel vestigingen hebben we vaak ook een pedagogisch medewerker met het specialisme ‘sport.’

Sociaal leerproces

Buiten spelen kinderen vooral met andere kinderen. Ze maken vrienden, verzinnen dingen om buiten te doen. Neem de kreet: ‘De vloer is lava!’. Kinderen maken hun eigen regels en zorgen ervoor dat iedereen zich daaraan houdt. Het samen spelen gaat niet altijd vanzelf. Veel kinderen onderhandelen welk spel ze willen doen. Ieder kind heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en hierdoor ontstaan er wel eens conflicten, die zij zelf met elkaar oplossen. Dit hoort erbij. Hierdoor leren ze wat iedereen wel of niet leuk vindt. Een mooi, sociaal leerproces: houd rekening met anderen en kom voor jezelf op!

Creativiteit: oeps, wat nu?

Ook creativiteit ontwikkelt zich buiten. De onverwachte situaties die er ontstaan, dagen kinderen uit om creatief te zijn, al dan niet rekening houdend met anderen. Juist van situaties die niet lopen zoals zij ze voor ogen hadden, daar leren ze van – al is het soms even schakelen.

Net een stapje verder

Buiten kunnen kinderen veel uitproberen, het zet de verbeelding flink aan het werk. Hoe kun je over dat slootje heen, zonder die brug daar te gebruiken en zonder natte voeten te krijgen? Het bedenken van alternatieven is leuk en uitdagend, het moedigt kinderen aan om creatief te zijn. Daardoor blijft buiten spelen interessant. Bij Kindergarden vermijden we ‘risicovol’ spel niet. Hoe spannend is het om soms vuur te leren maken? Of om grenzen op te zoeken en je oplossend vermogen in te zetten om over die ene sloot in de buurt te (leren) springen?

Buiten de vestiging

Niet elke BSO van Kindergarden heeft een grote buitenruimte. Jammer, maar dat biedt ook kansen. Want dan trekken we er juist op uit, dat laat de leeftijd van de kinderen ook toe. Die ene leuke speeltuin in de buurt, of dat park om de hoek. Als geen ander weten we de leukste plekjes in de buurt te vinden. 

    ​​​​