Elke leeftijd vraagt om een eigen aanpak

Juist omdat kinderen in elke leeftijdsfase andere behoeften hebben, werken we op onze BSO’s met de verschillende leeftijdsgroepen. Zo kunnen we goed rekening houden met het verschil tussen de kinderen qua ontwikkeling, interesse en leeftijd. We hanteren 3 leeftijdsgroepen en kijken daarnaast uiteraard altijd naar de individuele behoeften van de kinderen zelf. 

4 t/m 6 jaar

We bieden een duidelijke structuur aan in een vaste basisgroep met leeftijdsgenootjes. Onze betrokken pedagogisch medewerkers helpen de overgang van school naar BSO makkelijk te maken, zodat ieder kind alles kan ontdekken en rustig zijn plekje kan vinden in de groep.

7 t/m 9 jaar

Kinderen worden langzaam aan minder afhankelijk van ouders en pedagogisch medewerkers. Vriendschappen en samenwerken zijn belangrijk. We helpen de kinderen om zelfstandiger en onafhankelijk te worden. We geven ze het vertrouwen om zelf beslissingen te nemen en nieuwe dingen te proberen. Hoe? Door ze bijvoorbeeld tijdens kindervergaderingen mee te laten beslissen welke activiteiten we gaan doen.

10 t/m 12 jaar

Een eigen identiteit, zelfstandigheid en groepsverband kenmerken deze fase. Je mening uiten en inspraak hebben zijn belangrijk. We betrekken deze groep bij de inrichting van de ruimtes, het aanschaffen van materialen en de organisatie van activiteiten. Kinderen in deze leeftijd gaan vaak zelfstandig van school naar de BSO, van de BSO naar huis of naar een sportclub. Uiteraard altijd in overleg met jou als ouder. 

Voor elke leeftijd een niveau

Op onze BSO’s houden we rekening met de individuele behoeften van je kind. Het kiest zelf de indeling van zijn of haar vrije tijd en het programma is afgestemd op elke nieuwe fase in de ontwikkeling. Doen er kinderen van verschillende leeftijden met een activiteit of project mee? Dan passen we het niveau van een activiteit aan.

Kinderen in de leeftijd 4 tot en met 6 jaar hebben bijvoorbeeld een andere taak tijdens een timmerproject dan kinderen van 7 jaar en ouder. Zo mogen de kinderen van 7 jaar en ouder met gereedschappen werken en kunnen de kinderen van 4 tot en met 6 jaar het timmerdorp schilderen. Tijdens kookactiviteiten voeren de kinderen in de leeftijd 4 tot en met 6 jaar de basishandelingen uit zoals het snijden van de ingrediënten, kneden en mixen. Denk aan brood bakken, smoothies en soepen maken. Kinderen van 7 jaar en ouder bereiden moeilijkere gerechten zoals loempia's, wraps met dips en sushi.

    ​​​​