Zelf een voeltafel maken

Activiteiten

De voeltafel, je hebt ze vast wel eens bij Kindergarden op de groep zien staan. Een laag tafeltje met een bak vol confetti of ander materiaal. In het Engels noemen ze het een ‘Sensory tray’ en eigenlijk is dat een beter woord hiervoor. Want een voeltafel prikkelt niet alleen het tastzintuig maar als je ‘m goed vult prikkelt het alle zintuigen! Pedagogisch expert Marieke Vlasveld geeft handige tips om er thuis een te maken.

Baby Dreumes Peuter

Al vanaf de geboorte ontdekken kinderen met de zintuigen. Een voeltafel (ook wel sensory tray genoemd) geeft kinderen de mogelijkheid om te ontdekken en verkennen met alle zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken en voelen.

Tips voor het maken van een voeltafel

  • Gebruik verschillende soorten materialen bij elkaar. Bijvoorbeeld rijst, havermout, stenen, blaadjes, water, klei, enz. Eigenlijk is niets te gek, maar let wel op de veiligheid. Proeven hoort bij de ontwikkeling van een kind en zij moeten absoluut de kans krijgen om materialen met dit zintuig te verkennen. Maar sommige materialen kunnen een groot risico zijn (verstikkingsgevaar). Pas de voeltafel dus aan bij wat een kind aan kan. Dit kan natuurlijk per kind verschillen en blijf er altijd bij!
  • Wanneer je speeldieren of voertuigen toevoegt, geeft dit onmiddellijk meer mogelijkheden tot fantasiespel. Je kunt de dieren of voertuigen aanpassen aan een thema. Zo heb ik deze bak in het thema van kerst toegevoegd. Stro, dennentakken en heb ik bewust gekozen voor de kleuren van kerst. Op deze manier maken ze dan spelenderwijs kennis met verschillende kleuren.
  • Voeg schepjes, bakjes, potjes of allerlei soorten materialen toe waarmee ze iets kunnen doen. Het zal je verbazen hoe lang kinderen bezig kunnen zijn met het volscheppen van een bakje, leeggooien en vervolgens weer herhalen.
  • Voeg iets leerzaams toe. Je kunt hierbij denken aan letters, cijfers of bijvoorbeeld kleuren. Begraaf deze dan zodat kinderen leuk verrast zijn als ze weer iets vinden tussen het materiaal.

    Kortom, een voeltafel is ontzettend leuk en simpel om te maken en een mooie, leerzame activiteit voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Mits je het wel aanpast op de leeftijd ;-).
    ​​​​