Maak boekjes lezen met kids leuker met interactief voorlezen
Boekjes lezen met je kind wordt nog leuker door interactief voor te lezen. Dit is een leuke (én leerzame) manier om samen met je kind boeken te ontdekken. Het stimuleert de fantasie van je kind en leert ze zich te verplaatsen in anderen. Met deze manier van voorlezen moedig je je kleintje aan om zelf na te denken over het verhaal, bijvoorbeeld door het stellen van vragen. Onze pedagogisch coach Maartje deelt in deze blog tips hoe jij als ouder interactief kan voorlezen.
Interactief voorlezen; wat is het?
Interactief voorlezen houdt in dat je samen met je kind het boek gaat ontdekken. Je stelt vragen aan je kind over het boek, de voorkant van het boek en de karakters. Zo ontdek je met elkaar welke personages er in het boek voorkomen, wat deze personages meemaken en hoe zij zich daarbij zullen voelen. Je leert samen met je kind over de wereld waarin deze personages leven en je kind ontdekt de wereld buiten zijn/haar eigen vertrouwde omgeving. Dit allemaal helpt je kind om zich te verplaatsen in anderen.
Hoe doe je dat: interactief voorlezen?
Onze tips:
-
Interactief voorlezen begint bij het uitzoeken van het boek
Kies samen een boek dat je kind enthousiast maakt. Bekijk vervolgens de kaft: wat zien jullie? Wat kun je op basis van de kaft al aan verhalen vertellen tegen elkaar?
-
Vraag wat er bij jouw kind opkomt tijdens het lezen
Met deze manier van voorlezen moedig je je kleintje aan om zelf na te denken, bijvoorbeeld door het stellen van vragen: ‘waarom is dit varken zo verdrietig?’ of ‘weet jij waarom dit meisje boos is?’. Vraag wat er bij je kind opkomt bij het lezen van het boek en luister vervolgens naar wat je kind over het boek of de personages vertelt en probeer bij de belevingswereld van jouw kind aan te sluiten.
-
Stop midden in het verhaal en vul samen in: hoe loopt dit af…?
Probeer tijdens het voorlezen op een spannend moment eens te stoppen om samen te bedenken: wat gaat er nu gebeuren in het verhaal? Zo kan jouw kleintje zijn/haar fantasie de vrije loop laten. Ook kun je hierdoor ontdekken of je kind begrijpt wat je net hebt voorgelezen. Begrijpt hij/zij de moeilijke woorden? Weet jouw kind waar het boek over gaat? Zo niet, dan kun je daar weer samen over praten.
-
Lees voor zonder al te veel poespas
Qua voorlezen is het fijn om het boek enthousiast voor te lezen, maar zonder al teveel poespas. Met je eigen stem voorlezen is prima, gebruik wel voldoende intonatie om het verhaal goed kracht bij te zetten.
-
Praat samen na over het boekje
Hebben jullie het boek uit? Dan is het waardevol om nog eens na te praten over het boek. En je herkent het misschien wel: vaak willen kinderen hetzelfde boek vaker lezen. Doe dat vooral. Juist als een kind een boek interessant vindt, willen ze steeds meer horen en zullen ze meer en meer aspecten van het verhaal ontdekken. En dat kun je niet genoeg stimuleren.
Veel leesplezier samen!
Extra tip:
Ken jij BoekStart al? Via BoekStart kun je een gratis koffertje met boekjes en een bibliotheek-abonnement krijgen als je kind net geboren is. Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van je gemeente een waardebon voor het BoekStart-koffertje. Via BoekStart vind je ook veel tips over het lezen met kinderen in verschillende leeftijden.
Misschien ook interessant voor jou...
-