Insmeren maar!

Tips en advies

De temperaturen stijgen de komende dagen en dat betekent veel zon! De zwembadjes komen thuis weer tevoorschijn en bij Kindergarden worden er volop wateractiviteiten georganiseerd. Daar hoort ook het insmeren van de kinderen bij. Het insmeren met zonnebrandcrème beschermd in eerste instantie de huid tegen de zon. Maar bij insmeren komt meer kijken…

BSO Baby Dreumes Peuter
De huid is namelijk een gevoelig orgaan waarmee wij prikkels waarnemen. Het verwerken van die prikkels is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn kinderen die aanrakingen juist heel prettig vinden maar er zijn ook kinderen die deze aanrakingen als heel vervelend ervaren. Het is daarom aan de pedagogisch medewerkers om de grenzen van het kind te respecteren en hier op passende wijze mee om te gaan. Daarom laten we bijvoorbeeld het kind helpen bij het insmeren of laten hem zichzelf insmeren. 

Ook ligt het tempo van een kind lager dan het tempo van een volwassenen. Daarom passen we ons aan op het tempo dat past bij het kind. Een kind kan namelijk overprikkelt raken als we te snel zijn met onze handelingen. Hij of zij gaat dan overprikkelt starten met de activiteit of spel. Dit kan gevolgen hebben voor de stemming van het kind, de wijze waarop het kind speelt en contact maakt met andere kinderen. Toch merken we dat een kind juist ook kan opladen van zo’n één op één insmeermoment.

Wij zien daarom het insmeren als een activiteit die je samen met een kindje doet. Een moment waarop je even alleen voor het kind de aandacht hebt. Maar bovenal een moment waarop het kind mag ervaren dat wij respectvol met hem of haar omgaan! Want dat geeft vertrouwen.

Misschien ook interessant voor jou...