Voor het eerst naar de kinderopvang: onze tips voor ouders

Tips en advies

Het is zover: je kind gaat voor het eerst naar de kinderopvang. Deze overgang kan spannend zijn, of je kindje nu een baby, dreumes of peuter is. Het kan zijn dat je je afvraagt of alles wel goed zal gaan met de voedingen, de slaapjes, nieuwe indrukken en gezichten voor jouw kind. Wellicht had je baby in het begin veel last van reflux of is je dreumes in een wat eenkennige fase. Hoe houden ze daar rekening mee en is er wel genoeg aandacht met al die andere kinderen erbij?

Baby Dreumes Peuter

Al deze gedachtes en gevoelens zijn normaal en heel begrijpelijk. Het is zo nieuw en je kent de pedagogisch medewerkers nog niet. Ik werk al 16 jaar in de kinderopvang en heb al zo veel nieuwe kindjes en ouders mogen ontvangen, maar wat vond ik het spannend toen mijn eigen zoontjes naar de kinderopvang gingen. 

Wat kun jij van ons verwachten?

Wees gerust, wij pedagogisch medewerkers, werken dag in en dag uit met kinderen en hebben aandacht voor ieder kind met zijn of haar eigen behoeftes en karaktereigenschappen. Daarnaast hebben we ook aandacht voor jou als ouder en daarom vertel ik je graag wat je van zo’n eerste dag en nog belangrijker, wat je van ons kan verwachten:

  • Ten eerste krijg je een intake met een van de pedagogisch medewerkers. Samen met jou/jullie neemt zij het voedingsschema en slaapschema door, maar ook wat jullie fijn vinden en wat jullie kindje fijn vindt, bijvoorbeeld als het even moet huilen.

  • Geef het vooral aan als je het spannend vindt. De pedagogisch medewerkers hebben de intake al zo vaak gedaan en weten je vast gerust te stellen. Ook voor ons is het belangrijk om jullie kindje zo snel mogelijk goed te leren kennen, dus ook wij zullen benieuwd zijn naar jullie verhaal.

  • Dan is er altijd het moment om afscheid te nemen. Doe dit op een manier die bij je past. Het is altijd belangrijk om een soort van afscheidsritueel te hebben met je kindje, hoe klein ze ook zijn. Daarmee herkennen ze als ze straks wat ouder zijn ook het moment van afscheid nemen en dat is belangrijk voor hen. Het geeft helemaal niks als je een paar tranen laat. Laat ze maar lekker komen.

  • Ook is er altijd een aparte intake met de vestigingsmanager. Zij neemt de belangrijke zaken met je door als bv. onze belangrijke protocollen en bijzonderheden van de vestiging. Bespreek eventueel ook je onzekerheden met haar als je dat fijn vindt en belangrijke dingen als bijzonderheden bij de geboorte of kraamtijd. Alles waarvan jij denkt dat wij dat moeten weten is welkom.

Deze wenperiode is net zo belangrijk voor jou. Geef jezelf ook een paar weken de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Lize
Pedagogisch coach Kindergarden

Hoe reageert je kind?

Vaak moeten kinderen even wennen aan een nieuwe omgeving, geluiden, geuren en mensen. Dat is heel normaal. Het kan dus zijn dat je kindje net even anders heeft gedronken of geslapen dan je gewend bent. Of wat meer heeft moeten huilen. De pedagogisch medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je kind zich snel veilig en vertrouwd voelt. Bij Kindergarden vinden we emotionele veiligheid van kinderen heel belangrijk. We realiseren dit door een stabiele en liefdevolle omgeving aan de kinderen te bieden. Het bieden van emotionele veiligheid is van belang voor een goede ontwikkeling van de sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. We investeren hier veel in bij Kindergarden en zeker ook tijdens de wenperiode zijn we hier extra veel mee bezig en alert op.

Geef je kindje een paar weken de tijd om te wennen en zich vertrouwd te gaan voelen. Je zal zien dat het vanzelf goed komt. Duurt het allemaal wat langer dan zullen de pedagogisch medewerkers een plan met jullie maken om het wennen wel te laten slagen. En net zo belangrijk is deze wenperiode voor jou. Geef jezelf ook een paar weken de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Bedenk je goed dat geen vraag gek of te veel is voor ons. Ga vooral met ons in gesprek als je vragen hebt. Via het ouderportaal kun je dagelijks ook veel volgen.

Voor jullie en ons is het belangrijk dat jullie kindje een onvergetelijke tijd bij ons gaat krijgen, waarin we samen mooie herinneringen maken. Door samen elkaar goed op de hoogte te houden, leggen we een basis voor een fijne samenwerking hierin.

Tip! Het is handig om alvast wat spulletjes mee te nemen. Denk aan een setje reservekleding zoals een rompertje, extra broekje en shirtje. Als je kindje met een knuffeltje of doekje slaapt, is het handig om er een mee te nemen. Flesjes, speentjes, voeding, luiers e.d. zijn op de vestiging aanwezig. Mocht je speciale voeding of verzorgingsproducten gebruiken, neem die dan wel mee.

Heel veel plezier bij ons!

Misschien ook interessant voor jou...