Kindergarden investeert ook dit jaar in Expertisecentrum Kinderopvang

Nieuws

Kindergarden ziet het bieden van pedagogische kwaliteit als een gezamenlijke missie voor de sector. Mede daarom heeft Kindergarden als een van de eersten besloten om mee te investeren in het Expertisecentrum Kinderopvang, een initiatief vanuit het BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang). Ook in 2023 investeert Kindergarden in het Expertisecentrum Kinderopvang. Onze Coördinator ontwikkeling & kwaliteit, Elisa Somsen vertelt meer over het waarom van deze investering: ‘We willen het beste voor alle kinderen in Nederland’.

Baby Dreumes Peuter

Wat doet het Expertisecentrum Kinderopvang?

Elisa Somsen: ‘De kinderopvang en pedagogisch medewerkers zijn van grote invloed op de ontwikkeling van een kind. Jonge kids leren ontzettend snel en veel. Van pedagogisch professionals wordt steeds meer kennis en vaardigheden verwacht. Naast de expertise die we als Kindergarden zelf in huis hebben of aan ons verbonden hebben, is er het Expertisecentrum Kinderopvang. 

Wat het Expertisecentrum Kinderopvang doet, is wetenschappelijk onderzoek en inzichten - voornamelijk op Nederlands niveau - omzetten naar praktische tools die pedagogisch professionals kunnen gebruiken in hun werk. Waar wetenschap vaak stopt bij een bepaald inzicht maakt het Expertisecentrum Kinderopvang juist de praktische vertaalslag. 

Het Expertisecentrum Kinderopvang koppelt een wetenschapper aan een grote groep pedagogisch professionals. Inzichten worden zo gedeeld met de branche en samen wordt vervolgens - op basis van een bepaald wetenschappelijk inzicht - actief gezocht hoe dit inzicht kan worden omgezet naar een tool of bijvoorbeeld een activiteit voor in de praktijk. Doordat het Expertisecentrum Kinderopvang actief samenwerkt met de sector, is hun kennis echt waardevol en enorm bruikbaar voor pedagogisch professionals.’

Waarom investeert Kindergarden in het Expertisecentrum Kinderopvang?

Elisa Somsen: ‘Door in het Expertisecentrum te investeren, investeren we in de kwaliteit van de gehele branche. Kindergarden heeft een maatschappelijke missie, die kunnen we natuurlijk uitvoeren op kleine schaal, maar hoe mooi is het als dit ook op grotere schaal kan? Kinderen die bij ons komen, krijgen de beste begeleiding die we kunnen bieden, maar uiteindelijk willen we het beste voor alle kinderen binnen Nederland. Wij zijn altijd bezig met: wat kunnen we nog meer betekenen voor kinderen? Hoe kunnen we hun ontwikkeling verder stimuleren? Wat zijn daar de laatste inzichten in? Door onze samenwerking met het Expertisecentrum investeren wij verder in de pedagogische kwaliteit, niet alleen binnen onze organisatie.

Daarnaast lijkt onze sector weleens een ondergeschoven kindje. Er gaat vaak veel aandacht naar basis- en vervolgonderwijs, terwijl de kinderopvang zo'n grote rol speelt bij de ontwikkeling van een kind, juist in die belangrijke fase tot vier jaar. Met het werk van het Expertisecentrum Kinderopvang zetten we ook onze sector beter op de kaart. We hebben zo'n mooi en interessant vakgebied. Kijk naar het verschil dat een pedagogisch professional kan maken voor een kind op een vestiging. Als we daar dan nog meer aan kunnen bijdragen vanuit Kindergarden, dan doen we dat heel graag. En dat is ook precies het doel dat het Expertisecentrum Kinderopvang heeft’.

Samen lanceren we de podcast: Hoe dan in de kinderopvang?

Met dit mooie, gezamenlijke doel voor ogen, breiden we onze samenwerking met het Expertisecentrum Kinderopvang vanaf mei verder uit. Die maand lanceren we de podcast ‘Hoe dan in de kinderopvang?’. Dé podcast voor iedereen die werkzaam is in de kinderopvang of geïnteresseerd is in het vak. 

In deze maandelijkse podcast vertalen Kindergarden en het Expertisecentrum Kinderopvang de laatste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek naar praktische tips, direct toepasbaar voor jou als pedagogisch professional. Elke maand bespreekt Elisa Somsen (host van de podcast) samen met een wetenschapper en een collega uit het vak een onderwerp uit de kinderopvang. Daarnaast staan elke maand vragen die worden ingebracht door onze luisteraars centraal. Want deze podcast is van, voor en mét de sector. Ga jij ook luisteren? Houd je favoriete podcastapp begin mei in de gaten!