Spelen met rijst

Activiteiten

Een donderdagochtend op de babygroep; Ik leg een dienblad met vrolijk gekleurde rijst en wat lepels op tafel. Vandaag gaan de dreumesen een heel leuke activiteit doen!

Dreumes

Terwijl mijn collega’s de jongere kinderen onder hun hoede nemen en op veilige afstand van de rijst blijven, komt Leia (1,5 jaar) nieuwsgierig op de tafel af en bekijkt wat het is. Ze voelt eens aan de rijst, laat het door haar hand glijden en pakt vervolgens de lepel en begint ermee te scheppen door de rijst. Haar ogen worden groot, dit is leuk!


Speelrijst ontdekken

Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig aangelegd, ze willen leren, ontdekken, en onderzoeken. Wat kan ik met de rijst doen? Welke kleuren heeft de rijst? Wat gebeurd er als ik de rijst laat vallen? Doordat we de kinderen regelmatig iets nieuws aanbieden stimuleren we hun nieuwsgierigheid en dagen we ze uit te gaan ontdekken. 

 

Materialen voor spelen met rijst

Door verschillende materialen erbij te leggen gaan ze zelf op onderzoek uit. Je kan lepels, pincetjes, bakjes of pannetjes erbij leggen, maar ook heel ander materiaal, zoals een leeg toiletrolletje of autootjes. Leia gaat met de lepel de bakjes vullen met rijst, het ene bakje vult ze helemaal, het andere bakje voor de helft. Wat een leuk spelletje, ze herhaalt het keer op keer! Je herkent het vast van je eigen dreumes, ze kunnen eindeloos de handelingen herhalen.


Samen opruimen

De rijst ligt inmiddels op het dienblad, de tafel en de grond. Samen ruimen we het op. Dat is een flink karwei voor de kleine meid, maar erg leuk om samen te doen. Je kind betrekken bij het opruimen is erg goed omdat ze op deze manier rustig de activiteit afsluit. Dit helpt namelijk bij het ontwikkelen van haar zelfvertrouwen en kan ze daarna in alle rust aan iets anders beginnen.


Speelrijst zelf maken

Thuis ook met gekleurde rijst aan de slag? Je kan de rijst heel simpel kleuren met voedingskleurstof!

Evelien de Ruiter
Pedagogisch medewerker Kindergarden Zwolle

Misschien ook interessant voor jou...