Beweegprogramma Friends call me Jim

Activiteiten

Op de peutergroepen (2 en 3 jaar) zijn we in november 2022 gestart met het interactieve beweegprogramma Friends call me Jim. Na een succesvolle pilot met tien vestigingen kan nu elke vestiging hieraan meedoen.

Peuter

Movebooks

Bij Friends call me Jim maken we gebruiken van Jim Movebooks: digitale beweegboeken met spannende verhalen! Met Jim in de hoofdrol. De verhalen zijn verrijkt met muziek, illustraties en materialen, perfect om de fantasie van kinderen te stimuleren.

Interactieve verhalen

Via de interactieve verhalen leren kinderen motorische vaardigheden, zoals springen, vangen, balanceren en rennen. De pedagogisch medewerkers die hiermee werken worden via een korte cursus opgeleid tot Jim Coach.   De Movebook-lessen duren ongeveer 20 minuten en worden gegeven met behulp van de Movebooks-app. Deze staat op de iPad van iedere peutergroep. De iPad wordt gebruikt als prentenboek, om de kinderen mee te nemen in het verhaal.  

Friends call me Jim in de praktijk

'Elke dag geven we de Jim-lessen. We hebben ervoor gekozen om de PM’er die om 9 uur begint de materialen klaar te laten zetten, zodat de eerste groep kinderen rond 9:20 uur kan starten met de les. Dit doen we in het slaapgedeelte op de groep, waarbij het gordijn tussen de groep en het slaapgedeelte grotendeels gesloten wordt. Zo kan de andere helft van de groep nog rustig spelen en/of binnenkomen. Gelijk daarna wisselen we om en gaat de andere PM’er met de andere kinderen Jimmen. Zij ruimen dan samen de materialen weer op. Ondertussen is het speelgoed op de groep ook weer opgeruimd en kunnen we rond 10 uur starten met het fruitmoment. Zo hebben we een goede start van de dag en wordt er beter gegeten en gedronken. Vaak is er dan ook nog wel tijd over om nog naar buiten te gaan.'

De meeste kinderen vinden het leuk om actief bezig te zijn en doen graag mee. Ze vinden de karakters leuk en ook de verschillende moves doen ze graag na.

Chantal Bodt
Pedagogisch medewerker Kindergarden Arnhem Elderveld

Waarom zijn we begonnen met dit programma?

'Bewegen vinden wij bij Kindergarden erg belangrijk. Drie jaar geleden zijn we met Friends call me Jim gaan samenwerken. In eerste instantie werd een grote ruimte op onze vestiging Amsterdam Stadstimmertuin ingericht zoals een studio van Friends call me Jim. Hiervan werden wij zo enthousiast dat wij met het verzoek kwamen om door Friends call me Jim een beweegprogramma te laten ontwikkelen wat op iedere peutergroep gegeven kan worden. Zo is Movebooks ontstaan en heeft iedere Peutergroep binnen Kindergarden nu een eigen Jim box met beweegmateriaal, dat op de eigen groep gebruikt kan worden.

Het beweegprogramma kan zowel buiten als binnen worden uitgevoerd. Door middel van Movebooks worden ze meegenomen in een verhaal, in een beleving waarin ze motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen zonder dat ze hier zelf bewust van zijn. '

Bewegen wordt leuk gemaakt en daarom zetten we het programma in op al onze peutergroepen.

Annemarie Bosch
Afdeling ontwikkeling & kwaliteit
Tip voor thuis: Binnenkort is de muziek van Friends call me Jim beschikbaar op Youtube en Spotify.

Misschien ook interessant voor jou...