Drukke kinderen

Tips en advies

‘Gek word ik van hem,’ klaagde laatst een wanhopige moeder. ‘Hij is zo druk en hyper, er is geen land met hem te bezeilen. Geen seconde zit hij stil. Na vijf minuten scheuren met een autootje, moet de kamer worden verbouwd tot hut. Als die met veel kunst en vliegwerk in elkaar is gezet, moet er worden gevoetbald. Ook in de kamer, natuurlijk. En ik sta als politieagent overal tussenin. Doodvermoeiend.’

BSO

Op zich hoort druk en beweeglijk gedrag bij opgroeiende kinderen en zeker bij bepaalde karaktertjes. De vraag is natuurlijk hóe je die stuiterbal wat rustiger krijgt:

Druk gedrag van kinderen heeft regelmatig een achterliggende oorzaak
Moet je kind zijn energie kwijt en lekker naar buiten? Is er wel voldoende rust, regelmaat en structuur in huis? Schreeuwt je kind om jouw (echte) aandacht? Vangt je kind veel prikkels op en zit zijn hoofd misschien vol? Als je deze basisvragen onderzoekt en er bij geconstateerde gebreken wat aan doet, vermindert het drukke gedrag meestal snel genoeg.

Zorg verder voor rust in huis
Niet te veel prikkels en afspraken en duidelijke regels en tijden. Stel een dagritme in, zorg voor routine. Met name bij drukke kinderen is het belangrijk zoveel mogelijk rust en regelmaat in de opvoeding te brengen.

Daarnaast moet jouw kind duidelijk veel energie kwijt
Dus: af en toe discodansen, gympen uit de kast en óp naar het voetbalveld om de hoek, uitrazen op het strand met de hond en niet te veel binnen zitten omdat jij daar toevallig het liefste vertoeft.

Wissel actieve momenten van energie ontladen af met momenten van rust en aandacht van jou
Ga op zoek naar wat helpt bij jouw kind om tot rust te komen en plan hier meer van in.

Je kunt bij een kind vanaf 3 jaar ook eens over het gedrag praten
Breng begrip op en bedenk samen wat je kind nodig heeft om rustiger te worden.

Wat in ieder geval niet helpt is boos worden
Dit werkt vaak juist averechts en je kind doet het tenslotte niet voor zijn lol. Geef positieve aandacht waar het kan en maak het gedrag bespreekbaar.

Een laatste succesmiddel bij ons in huis is: las ‘de drukke 5 minuten‘ in. Gewoon zo nu en dan, vooral als iedereen wat springeriger dreigt te worden, stimuleren dat ze 5 minuten los mogen gaan. Stoeien op de bank, samen gek dansen in de woonkamer of met z’n allen springen op het bed. Goed kaderen qua tijd, dan breng je een beetje structuur in het drukke gedrag en hoef je niet steeds te corrigeren. Leuk en duidelijk voor je kind, en fijn voor jou!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina (www.facebook.com/tischagrootenklein)