Eerste hulp bij driftbuien

Tips en advies

Peuters zijn kampioenen in testen. Ze blijven grenzen opzoeken en zijn daarin zeer volhardend. De één heeft het erger dan de ander, maar allemaal gaan ze erdoorheen. En hoe vervelend dit voor jou ook is, het is goed en belangrijk voor hun ontwikkeling. Als peuters geen grenzen over zouden willen, zouden ze ook de kracht niet hebben om te leren lopen, praten, klimmen en fietsen.

Peuter

Peuters willen van alles. En het probleem is dat ze dat vaak nog niet kunnen. Of ze kunnen niet goed vertellen wát ze willen. En het is niet moeilijk je voor te stellen hoe frustrerend dat is. Hoe voel jij je als je computer vastloopt en er is geen helpdesk te bekennen?

Daarbij zijn kleine kinderen ook nog eens vreselijk ongeduldig. En als ze iets willen kunnen ze zich nog niet beheersen, dan willen ze het meteen. Constant zoeken ze de grenzen op. De grap is dat ze die grenzen ook heel hard nodig hebben. Eigenlijk vragen ze je: ‘Wees duidelijk en strikt, houd je aan de grens, maar laat mij daar wel even lekker onredelijk boos over zijn’. Tja, dat is natuurlijk een behoorlijk dubbele boodschap.


Hoe ga je om met die driftbuien van peuters?

Ik hoor je denken: maar wat kan ik er nou tegen doen? Het allerbelangrijkste is om je te bedenken dat je kind jou op deze momenten ontzettend hard nodig heeft. Zijn boze ‘ga weg’ of fysieke gedrag doet je misschien anders denken, maar ze zijn zichzelf kwijt en hebben echt jouw veiligheid en nabijheid nodig.

Verder is het van groot belang dat je je niet mee laat slepen in de driftbui. Hoe moeilijk ook, probeer zelf rustig te blijven. Met boos worden maak je het alleen maar erger en een goed gesprek voeren werkt al helemaal niet. Een hysterisch kind hoort je namelijk niet. Het enige wat het op zo’n moment nodig heeft, is ruimte om zijn woede te uiten en jouw onvoorwaardelijke acceptatie en liefde.

Natuurlijk moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je kind zichzelf of zijn kleine broertje geen pijn kan doen en dat je die dure designvaas in veiligheid brengt. Of geef hem een plekje, bijvoorbeeld de gang, waar de driftkikker lekker kan gillen. Niet als straf, maar om hem een plek te bieden waar hij kwaad mág zijn. Zo wordt hij vanzelf weer rustig en leert dat zijn emotie er mag zijn, dat jij hem dan niet afwijst én uiteindelijk om zichzelf weer onder controle te krijgen.

En als laatste: zorg goed voor jezelf. Deze periode met driftbuien kan echt veel van je vragen. Zorg dat je voldoende oplaadt zodat je de buien iets rustiger kan opvangen. Gelukkig is het een fase en net zoals bij elke fase gaat deze ook weer voorbij!


Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl.