Hoe werkt het met borstvoeding en jullie baby naar de opvang brengen?

Tips en advies

Een vraag die wij vaak horen van kersverse ouders is: ‘hoe werkt het met borstvoeding als onze baby binnenkort naar de opvang gaat?’. In deze blog geven we tips over borstvoeding en je kindje naar de opvang brengen. Want als jullie baby straks voor het eerst naar de opvang gaat, verandert er best een hoop. Het is heel logisch als jullie soms piekeren of alles wel goed zal gaan met voedingen op de opvang. Wij helpen je op weg!

Baby

Oefenen maar 

Voordat jouw kindje echt start op de opvang, is het verstandig om te oefenen met de voedingen. Op het moment dat de opvang start, gebeuren er veel nieuwe dingen; vaak start een van jullie ook weer met werken. Het is fijn als je op dat moment al wat geoefend hebt. Lukt het afkolven al? Begin hier in ieder geval 4 weken van tevoren mee en oefen dit bijvoorbeeld 2 keer per week. 

Oefen voordat je kind naar de opvang gaat ook met het geven van een flesje. Tip van ons: laat iemand anders dan de ouders ook eens de fles geven, zodat je baby hier ook aan kan wennen. Jullie kindje moet hier echt in oefenen, dus neem hier vooral de tijd voor.  

Hebben jullie de eerste intake bij de kinderopvang nog gepland staan? Tijdens de intake is het goed om aan te geven dat je nog borstvoeding geeft. Dan zullen de pedagogisch medewerkers je uitleg geven over hoe je de borstvoeding kunt aanleveren bij ons (met naam van je kindje en datum van afkolven op de verpakking bijvoorbeeld). Wij ontvangen graag gekoelde of bevroren borstvoeding. Verpak de borstvoeding in een speciaal flessenwarmerbestendig zakje of bakje. Op onze vestiging vertellen ze je tijdens de intake hier meer over! 


Nog een aantal praktische tips over borstvoeding en het kinderdagverblijf

  • Het kan verstandig zijn om de laatste weken iets extra te kolven, omdat de borstvoeding iets kan teruglopen op het moment dat je als moeder weer gaat werken.  
  • Ook handig: een doekje dat naar mama ruikt meegeven naar het kinderdagverblijf, zodat het vertrouwd ruikt voor het kindje. Wist je dat een kindje daardoor vaak beter drinkt?
  • Geef altijd wat extra voeding mee. Is jullie kindje inmiddels gestart?

Vaak moeten kinderen even wennen aan een nieuwe omgeving, geluiden en mensen. Het kan daardoor zijn dat je kindje net even anders drinkt dan je gewend bent. De pedagogisch medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je baby zich snel veilig en vertrouwd voelt. Ga vooral met ons in gesprek als je nog vragen hebt over dit onderwerp.