Wanneer moet ik mijn baby inschrijven voor kinderopvang?

Tips en advies

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een mooie, maar ook spannende tijd breekt aan waarin je als aanstaande ouder heel veel keuzes moet maken, zeker als het je eerste kindje is. Een van die keuzes is het regelen van de kinderopvang. Inschrijven bijvoorbeeld, wanneer doe je dat?

Baby
Ben je zwanger, dan raden we je aan om je kindje zo snel mogelijk in te schrijven. Daarmee vergroot je namelijk de kans op een plek. Tip: wees zo flexibel mogelijk. Niet alleen qua hoeveelheid dagen, maar ook welke dagen je kiest voor opvang.


Flexibel zijn vergroot je kans

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe groot de kans is dat je een plek op de opvang krijgt. Denk aan de datum dat je wil starten, het aantal dagen en de dagen die jouw voorkeur hebben. Je zult begrijpen dat de kans voor een plek op 1 dag bijvoorbeeld groter is dan dat er in één keer 3 of 4 dagen beschikbaar komen. In het algemeen geldt: hoe flexibeler je bent als ouder, hoe groter de kans dat we je een passend aanbod kunnen doen. Begin dus vooral alvast met 1 dag. Wij plaatsen je dan op de voorrangswachtlijst en kunnen je hopelijk snel een aanbod doen voor de overige dagen.

Veel ouders brengen hun kind op maandag, dinsdag en donderdag naar de opvang. Bij de meeste vestigingen zijn woensdag en vrijdag rustiger.

Wat zijn populaire opvangdagen?

Veel ouders brengen hun kindje naar de opvang op maandag, dinsdag en donderdag. Bij de meeste vestigingen zijn woensdag en vrijdag een stuk rustiger. Tip: bespreek eens met je werkgever of jij/jullie juist op woensdag of vrijdag kunnen werken, zodat je op die dagen je kindje naar de opvang kunt brengen. Dan is er vaak wat meer plek. Maar wat je ook kiest, het is in elk geval goed om te weten dat inschrijven bij Kindergarden kosteloos en vrijblijvend is.


Op welke andere zaken moet je letten?

Is dit je eerste kindje? Dan is het soms best lastig om te bepalen wat je nu precies belangrijk vindt, wat je kunt en mag verwachten als je op zoek gaat naar kinderopvang. Er komt namelijk zoveel informatie op je af. Wil je jouw baby straks zonder zorgen naar de opvang brengen, dan is het als eerste belangrijk om te selecteren op praktische zaken:

  • Hoelang ben je onderweg naar de kinderopvang? Ligt de vestiging logistiek gezien op een handige plek voor jou of jullie als ouders/verzorgers?
  • Is er genoeg parkeerplek als je van plan bent met de auto te gaan? Is er genoeg ruimte voor je fiets?
  • Sluiten de opvangtijden aan op jouw/jullie werktijden?

En dan misschien wel het allerbelangrijkste… jij moet een goed gevoel hebben bij de opvang van je keuze! Vragen die daarbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld:

  • Breng ik mijn baby straks naar een veilige, vertrouwde en liefdevolle plek? Hoe zijn de groepsruimtes en de tuin?
  • Hoe gaan de pedagogisch medewerkers met mij en mijn kindje om?
  • Hoe ziet de wenperiode eruit? En het dagritme op de groep? Waar en wanneer slaapt mijn kindje? Hoe vaak gaat het naar buiten?
  • Spreekt het pedagogisch beleid me aan? Hoe word ik tijdens de opvangdagen op de hoogte gehouden?


Jouw checklist bij de rondleiding

Natuurlijk ben je bij Kindergarden van harte welkom om eerst een kijkje te nemen op de vestiging waar je je kindje wilt inschrijven. We hebben een speciale checklist gemaakt, zodat je weet waar je op kunt letten bij jouw rondleiding. De onderdelen van de checklist zijn onder andere: Kwaliteit, Vestiging & openingstijden, Beleid & pedagogiek, Kosten en Communicatie. De gedachte erachter is dat je straks je kindje zonder zorgen bij onze opvang brengt. Voor jou als aanstaande ouder is dat nu al een hele geruststelling, zo weten we uit ervaring. We hopen dat je een fijne zwangerschapsperiode tegemoet gaat!