De top 4 favoriete activiteiten op onze babygroepen (ook leuk voor thuis!)

Activiteiten

Op de babygroep in Zwolle is het rustig, er liggen kinderen te slapen in hun bed, een pedagogisch medewerker geeft een baby de fles en een aantal andere kinderen spelen en kruipen rondom de andere pedagogisch medewerker. De baby’s zijn ieder op hun eigen manier aan het ontdekken en spelen. Waar spelen baby’s het meeste mee op onze kinderopvang? We hebben de top 4 favoriete activiteiten op onze babygroepen op een rijtje gezet voor je. Ook leuk voor thuis, lees snel verder!

Baby Dreumes
  • De ballenmand

Er staat in de hoek van de groep een mand met ballen. Victor kruipt eropaf en proeft aan de bal, hoe smaakt het? De ballen hebben verschillende structuren, maar ook ieder een eigen kleur, de ene bal kan Victor al goed vastpakken, de andere bal is lastiger vast te houden door de ronde vorm. Een uitdaging voor zijn fijne motoriek. En als de bal wegrolt? Victor vindt het een leuk spelletje om er achteraan te kruipen. Goed voor zijn motorische ontwikkeling. Met de oudere kinderen op de groep kunnen we er leuke gezamenlijke spelletjes mee doen, zoals de bal naar elkaar overrollen.


  • De zwart-wit hoek

We hebben een zwart-wit hoek op de groep, een speelhoek, waar verschillende zwart-wit activiteiten te vinden zijn. Voor onze allerkleinsten is het goed om spelmateriaal met een duidelijk contrast in kleur aan te beiden. Zwart-wit blijft dan het duidelijkst contrast. De zwart-wit kaarten zijn ook leuk om thuis te gebruiken, bij je baby in de box te leggen, of samen op schoot de afbeelding te bekijken en te benoemen.

  • Sensomotorische flesjes

Jonge kinderen ontdekken de omgeving door te bewegen, voelen, zien, ruiken, horen en proeven. Het ontdekken met de zintuigen vormt de basis voor alle ontwikkelgebieden. Kinderen moeten via de zintuigen ervaringen hebben opgedaan om deze om te kunnen zetten in kennis. Sensorische flesjes geven de mogelijkheid om allerlei soorten materialen op een veilige manier met de zintuigen te verkennen. We gebruiken hiervoor speciale sensorische flesjes goedgekeurd voor het gebruik door kinderen. Deze flessen kunnen niet worden geopend en zijn daardoor veilig om mee te spelen.

In een mandje staan 4 van deze speciale flessen, alle 4 gevuld met ander materiaal. Pomponnetjes, verknipte rietjes, strijkkralen met een laagje water erin, en bv. witte schuimvulling. Elk flesje maakt een ander geluid, de ene is zwaar, de ander heel licht, zo valt er heel wat te ontdekken. Je kunt dit ook thuis doen met je baby of dreumes: gebruik dan natuurlijk ook altijd de speciale sensorische flesjes goedgekeurd voor het gebruik door kinderen. 


  • Voorlezen

Rosa zit bij Evelien op schoot, samen lezen ze een boek, even bijkomen van het spelen. Voorlezen is niet alleen goed voor de spraakontwikkeling, het stimuleert ook de fantasie, een nieuwsgierige houding en ook heel belangrijk, het is een fijn 1 op 1 moment waarin de kinderen zich weer kunnen opladen.

Misschien ook interessant voor jou...