Kinderopvang kiezen, waar let je op?

Tips en advies

Voordat ik zelf als marketeer in de kinderopvang ging werken had ik een nogal verouderd beeld van deze branche. Mijn ervaring als kind was namelijk een regelrechte nachtmerrie. Ik weet het nog zo goed…

Baby Dreumes Peuter

We woonden in een klein dorp onder de rook van Maastricht en mijn ouders vonden het een goed idee om hun jongste dochter naar de peuterspeelzaal te brengen. Daar was ook alles mee gezegd want het bleek een verloederde gymzaal met middenin een plastic glijbaan. Ik betwijfel of ze dit bewust lekker prikkel arm hadden gelaten of dat er überhaupt een pedagogische gedachte achter zat. Enfin, echt uitnodigend vond mijn peuterbrein het niet. Ik heb toen zo’n flinke keel opgezet dat mijn moeder me maar gauw weer heeft opgehaald.

Het zal 30 jaar geleden niet overal zo armoedig zijn geweest maar ik kan me zo voorstellen dat ik niet de enige ben met zulke herinneringen. Gelukkig heeft de kinderopvang niet stilgezeten. De overheid heeft strikte wetten aangenomen om de veiligheid en hygiëne te waarborgen.

Alle kinderopvangcentra zich aan vier pedagogische basisvoorwaarden houden;

  • het bieden van emotionele veiligheid,
  • het stimuleren van persoonlijke competentie,
  • het bevorderen van sociale competentie en
  • het overdragen van normen en waarden.

Iedere kinderopvang heeft daarnaast ook nog een eigen visie op kinderopvang en een eigen pedagogisch programma.

 

Het pedagogisch programma, wat is dat?

Veel kinderopvangcentra communiceren over hun pedagogisch programma, maar wat betekent dit nu voor jou en je kind? Het pedagogisch programma vertaald zich in hoe een opvang bijvoorbeeld met de kinderen omgaat, hoe de dag is ingedeeld, welke activiteiten worden aangeboden en hoe een groep is ingericht. Hierbij wat voorbeelden:

  • Een zichtbaar voorbeeld is het speelgoed. Bij Kindergarden kiezen we voor een combinatie van het zogeheten “open eind materiaal” (bijv: mandjes, doeken en materiaal uit de natuur) en gesloten spelmateriaal (bijv plastic diertjes, speelgoed auto’s). Deze variatie zorgt voor eindeloos veel mogelijkheden om te spelen en draagt bij aan de ontwikkeling van de fantasie.

  • Ook bieden we het speelgoed op ooghoogte waar je kind bij kan. Zo helpen we kinderen het ‘zelf te doen’ en te kiezen.

  • Maar ook de minder zichtbare dingen zoals de dagindeling en hoe we met de kinderen omgaan. Zo hanteren we bij Kindergarden een vast dagritme. Deze voorspelbaarheid geeft kinderen namelijk zelfvertrouwen en hierdoor voelen zij zich veilig.

  • Daarnaast hebben we de kinderopvang zo ingericht dat elke vestiging huishoudelijk medewerkers in dienst heeft. Deze onmisbare krachten dragen zorg voor de vestiging en koken heerlijke maaltijden voor de kinderen. Dit stelt de pedagogisch medewerkers in staat om zich echt in de kinderen te verdiepen en mee te gaan in de behoefte van het kind.

 

Tips voor het kiezen van een kinderopvang

Gezien het voor de meeste aanstaande ouders ook pak weg 30 jaar geleden is dat ze een kinderopvang van binnen hebben gezien kan dit allemaal wat abstract overkomen. Daarom is het goed om van te voren te bedenken wat jullie belangrijk vinden. Naast de standaardvragen als openingstijden, hygiëne en tarieven neem ik je mee in een aantal vragen die je kunnen helpen een goede keuze te maken:

 

Tip 1. Uitvragen van de veiligheid

Een belangrijke is het uitvragen hoe de veiligheid van de kinderen wordt gewaarborgd en wat de gedachte achter het veiligheidsbeleid is. Dus hoe pakken ze het verplichte 4-ogen principe in de praktijk aan? Hoe leggen ze de kinderen in bed en hoe veilig liggen de kinderen daar dan? Maar het is minstens zo belangrijk dat er is nagedacht over de grens tussen het bewaken van de veiligheid en de kinderen kunnen bijbrengen zelf met risico’s om te gaan. Kinderen leren namelijk spelenderwijs en daarbij wordt er ook weleens gevallen.

Tip 2. Let ook alvast op de peutergroepen

Vaak zijn aanstaande ouders tijdens een rondleiding vooral bezig met hoe ze met de jongste baby’s omgaan op de opvang. Logisch, je krijgt een baby en geen kleuter. Dus je belevingswereld is everything baby. Maar kijk ook naar de dreumes- en peutergroepen. Wat bieden ze deze hummeltjes aan, wat eten ze en hoe helpen ze de kindjes met de overgang naar een oudere groep. Zo’n overgang is vaak een groot moment voor je kind en dan wil je toch wel dat ze hier zorgvuldig mee omgaan.

Tip 3. Vraag hoe ze inspelen op bestaande dagritmes

Je baby is vaak tussen de 3 en 6 maanden als het voor het eerst naar de kinderopvang gaat. Rond die leeftijd heb je al een beetje je eigen dagritme met je kindje opgebouwd. Het kan ook nog zijn dat je kind nog heel wisselend slaapt en de slaap- en voedingstijden erg verschuiven. Het is daarom interessant om te vragen hoe ze op de opvang inspelen op het ritme van thuis.

Tip 4. Kijk hoe de pedagogisch medewerkers met de kinderen omgaan

Tot slot is het slim om te kijken hoe de pedagogisch medewerkers met de kinderen omgaan, hoe ze op jou overkomen en hoe ze contact met jullie maken. Het lijkt wellicht vanzelfsprekend maar een goede kinderopvang selecteert en traint haar medewerkers hierop. Als ouder vertrouw je immers het meest dierbare van jou toe aan mensen die je niet kent. Het is dus van uiterst belang dat zij liefdevol met je kind omgaan, je kind zien, waarderen en respecteren zoals hij of zij is. Dit zie je al terug in iets simpels als even een liefdevolle aai over de bol.