Laat je baby maar uithuilen: tips van onze pedagogisch coach

Tips en advies

Een baby huilt om de aandacht van de ouders te trekken. Heel veel andere manieren om te communiceren, heeft hij nog niet. Bovendien is huilen meestal erg effectief: er zijn maar weinig ouders die rustig blijven zitten als hun kind huilt. Weet jij dat huilen voor baby’s ook een manier is om hun emoties te verwerken? In deze blog deelt onze pedagogisch coach Marjolein haar visie over dit onderwerp. Haar advies: laat je baby op een vertrouwde manier bij je uithuilen. Zo kan jouw kleintje zijn/haar emoties verwerken. Lees meer in deze blog!

Baby

Huilen: de eerste vorm van communicatie bij baby’s

Baby’s kunnen natuurlijk nog niet praten of aangeven wat zij wel of niet willen. Zij communiceren door middel van klanken, huilen, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Huilen hoort dan ook bij de ontwikkeling van kinderen. Voor baby’s is het niets minder dan een vorm van communicatie.

Vaak zijn we er bij het huilen van een kind erg op gericht om het huilen te laten stoppen. Welke ouder gaat er niet heen en weer lopen, wiegen of sussen, wanneer we een huilende baby in ons armen hebben? Dat is natuurlijk ook erg begrijpelijk. Maar eigenlijk zijn dit gedragingen die erop gericht zijn het huilen te stoppen. De vraag is: waarom huilen stoppen? Ten eerste is huilen dus een belangrijk communicatiemiddel voor baby’s. Ten tweede is het een emotie die eruit moet; het is voor kleintjes een middel om emoties te verwerken.

Als volwassene met verdriet, wil je af en toe ook even uithuilen. Als we al deze emoties zouden inhouden, zou dat veel opgekropte ellende opleveren. Door gedrag dat gericht is om huilen te stoppen, leren we onze kinderen van jongs af indirect eigenlijk aan dat zulke emoties er niet mogen zijn.

Door gedrag dat gericht is om huilen te stoppen, leren we onze kinderen van jongs af indirect eigenlijk aan dat zulke emoties er niet mogen zijn.

Wat wel te doen bij een huilende baby? Onze tips!

Huilt je baby? Geef dan snel aandacht. Dat is belangrijk. Laat je baby vooral op een vertrouwde en veilige manier huilen. Neem je baby lekker bij je en laat je baby zijn emoties verwerken. Ook al heb je het gevoel dat je het huilen moet stoppen, probeer alle rust te bewaren en vanuit de verbondenheid met je baby de emotie er te laten zijn. Jouw rust hierin is cruciaal.

Marjolein Pereira Gligo - den Otter is pedagogisch coach bij Kindergarden en deelt regelmatig haar pedagogisch kennis en mooie verhalen uit de praktijk.

Marjolein Pereira Gligo - den Otter
Pedagogisch coach

Misschien ook interessant voor jou...