Een dagje op de babygroep; dagritme en activiteiten op onze babygroep

Nieuws Tips en advies

Een baby heeft in het begin veel slaap nodig en ook het dag- en nachtritme moet zich nog ontwikkelen bij jonge kinderen. Op onze babygroepen volgen we daarom het ritme van jouw baby. Vanaf 10 maanden werken we, in overleg met jou als ouder, langzaam toe naar een vast dagritme voor je kind. 

Benieuwd hoe een gemiddelde dag op een babygroep bij Kindergarden eruitziet? En welk dagritme wij hierbij (ongeveer) aanhouden? Lees snel verder.

Baby

Het dagritme van baby’s op de babygroep

Hieronder een voorbeeld dagritme op een van onze babygroepen. Het staat voorop dat we het ritme van jouw kind volgen en dat baby’s naar behoefte verschoond worden, en naar behoefte gaan slapen.

 

07.30: Opstarten maar!

De eerste baby’s worden door hun ouder(s) gebracht. Onze pedagogische medewerkers begroeten de kinderen en praten even bij met de ouder(s). Heeft hun kind goed geslapen en zit hij/zij lekker in zijn vel? We zwaaien de ouder uit en dan starten we de dag rustig op.

Onze pedagogisch medewerker gaat op de grond zitten tussen de kinderen. We zingen een liedje of lezen een boekje voor. Of misschien heeft jouw kind zin om te spelen in de zwart-wit hoek. Dat kan ook. Zwart-wit is een duidelijk contrast dat voor de allerkleinsten goed zichtbaar is. De kinderen kunnen hier een boekje lezen of spelen met stapeltorens.

 

09.00 - 10.00: Tijd voor de fruithap

De wat oudere kinderen, die meegaan in het vaste dagritme, krijgen een fruithap aangeboden. Voorafgaand zingen we samen een liedje. Door herhaling raken baby’s vertrouwd met gebeurtenissen, weten ze wat er komen gaat en wat er moet gebeuren. Baby’s genieten van deze herhaling en doen enthousiast mee met rituelen, bijvoorbeeld met het zingen van een liedje voor het eten.

 

10.00 - 11.30: Even slapen of spelen

Wie moe is, brengen we naar bed; we houden hierbij dus altijd het slaapritme van jouw baby aan. Rond deze tijd begeleiden onze pedagogisch medewerkers het spel van jouw baby of doen we een thema-activiteit. Buitenspelen behoort ook tot de opties. Heeft een kind behoefte om even op te laden? Dan lezen we gezellig met jouw kind, een-op-een, een boekje op de bank.

Vandaag staat er een leuke thema-activiteit op de planning: het ‘blote voetenpad’. De pedagogisch medewerkers hebben met verschillende materialen en structuren een speciaal ‘blote voetenpad’ voorbereid. Hierin kunnen de baby’s met hun voeten verschillende materialen voelen, denk aan zand, papier of veertjes. Wat een ontdekking!


Tijd voor een warme maaltijd! Hier groeit het vertrouwen dat ze zelfstandig kunnen eten.

11.30 - 13.00 uur: Gezamenlijk eten

Voor de kinderen die meegaan in het vaste dagritme: tijd voor een warme maaltijd! De kinderen die eraan toe zijn kunnen aan het kleine tafeltje gezamenlijk eten. Ze worden zo geprikkeld tot sociale interactie en krijgen de ruimte om te imiteren. Hier groeit het vertrouwen dat ze zelfstandig kunnen eten.

Baby's die nog niet zelf kunnen zitten, worden bij ons op schoot gevoed. Dit is meteen weer een fijn een-op-een momentje.

 

13.00 - 16.00 uur: Binnen of lekker buiten spelen

Na de lunch gaan we naar buiten, doen we een thema-activiteit of spelen de kinderen bijvoorbeeld op de speelmat met verschillende speelmaterialen, geschikt voor jonge baby's. Het speelmateriaal op de mat helpt een kind verder naar zijn/haar volgende ontwikkelingsfase. Op de speelmat liggen een mand met rammelaars, zachte knuffels, bijtringen en speeldieren.

Rond 15 uur krijgen de kinderen een tussendoortje aangeboden.

 

16.30 - 18.30 uur: Een bewust rustmomentje

De eerste ouders komen hun kinderen weer ophalen. Tijdens dit drukkere moment proberen we bewust rust te creëren op de groep. We zetten een relax-muziekje op, kiezen voor zachter speelgoed en dimmen bijvoorbeeld de lichten iets.

Onze pedagogisch medewerkers zorgen voor een goede overdracht met de ouder(s) en zwaaien de kinderen uit. Updates en leuke foto’s hebben ouders al ontvangen, via de speciale Ouderapp.

Op naar een nieuwe dag op de babygroep, tot morgen!