Wat mag er niet ontbreken in de speelgoedkist van een dreumes?

Tips en advies

Toen mijn dochter net was geboren had ik mooie ideeën bij het speelgoed dat ik aan haar zou geven. Uiteraard álles van hout of recyclebaar materiaal, het mocht geen geluid maken en de regenboog van Grimms was een absolute must.

Dreumes
Inmiddels, ruim een jaar later, zit ik dit te schrijven te midden van een ontplofte woonkamer vol met speelgoed dat lang niet altijd van hout is. Ook lijken meerdere items geluid te maken als je er alleen al naar kijkt. En dat terwijl ik eigenlijk wel weet dat te veel speelgoed tegelijkertijd aanbieden in deze leeftijd helemaal niet handig is.

Naast het iedere dag voorlezen hield ik me dus niet zo bezig met welk speelgoed haar ontwikkeling zou bevorderen. Maar nu ze ruim 1 jaar oud is merk ik dat ze behoefte heeft aan wat meer uitdaging.

Dus heb ik navraag gedaan bij mijn collega’s op de dreumesgroepen. Want wie weten nou meer over dreumesen dan zij die de kinderen iedere dag zien, met ze spelen, ze troosten, met ze lachen en begeleiden in hun ontwikkeling.

Samen met deze dreumes-specialisten en onze beleidspedagoog heb ik de volgende must-haves verzameld:

1. Speelgoed dat het lopen stimuleert
In het tweede levensjaar gaan de meeste kinderen lopen. Voordat ze zelfstandig gaan lopen kun je je kind een loopwagentje geven om de stapjes alvast te oefenen. Bij Kindergarden hebben we bijvoorbeeld zitdiertjes. Ziet er leuk uit in huis ze zijn ook nog eens multifunctioneel voor je kind doordat ze erop kunnen zitten en erachter kunnen lopen!

2. Boekjes boekjes boekjes
Ik las eens ergens “Met een boek zit je altijd goed”. Dat vond ik een mooie uitspraak en past hier ook bij. Kinderen zijn dol op boeken, van knisperboekjes tot aan mooie grote prentenboeken. Het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en verhoogt de concentratie. Allemaal dingen waar een mens levenslang baat bij heeft. Bij Kindergarden gebruiken we het voorlezen vaak als een fijn één–op–één moment met de kinderen.

3. Senso–motorische flesjes
Als je kind bij Kindergarden naar de opvang gaat, heb je ze vast wel eens zien staan. De doorzichtige flesjes met veiligheidsdop waar elke week weer wat anders in zit. Bij Kindergarden vullen we ze vaak met dingen uit de natuur maar je kan er van alles in doen. Veertjes, touwtjes, kraaltjes. You name it. Een dreumes heeft hier uren speelplezier van en het stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen.

4. De bal
Ballen in verschillende vormen en maten kunnen niet ontbreken. Een bal nodigt uit tot bewegingsactiviteit en samenspel. Varianten met gaten zijn ook een aanrader want deze zijn goed voor de fijne motoriek. Je kunt er dingen in verstoppen die ze er dan weer uit kunnen peuteren. En voor de allerkleinsten zijn deze makkelijk om zo vast te houden. Ook is een grote lichte strandbal een leuke want het is voor zo’n kleine dreumes nog een hele uitdaging om deze vast te houden!

5. Vormen sorteerders
Om de fijne motoriek te stimuleren kun je kiezen voor spelletjes als vormen sorteerders. Kinderen leren hierdoor ook vormen herkennen. Dit is goed voor hun cognitieve ontwikkeling en ook de hand-oog coördinatie wordt hiermee gestimuleerd.

6. Kartonnen dozen
Heb je toevallig nog wat kartonnen dozen thuis staan? Dit kosteloze materiaal zorgt voor uren spelplezier. Om dingen in te doen, jezelf in te verstoppen of een huisje van te maken. Een dreumes kan er eindeloos mee aan de slag.

Waar let je nog meer op bij speelgoed kopen?

Zoek eens naar speelgoed dat je kind uitdaagt en vrijlaat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van het speelgoed. Dit soort speelgoed is vaak niet tot in detail uitgewerkt. Een pop heeft bijvoorbeeld een neutrale gezichtsuitdrukking; zo kan een kind zelf bepalen of de pop blij of verdrietig is.

We werken bij Kindergarden ook met veel open spelmateriaal, materiaal waarbij de betekenis zelf kan worden gegeven aan het speelgoed. Denk aan echte materialen aan zoals pannen, potten, pollepels, blik en veger etc. Ze houden ervan om dingen uit het dagelijks leven na te bootsen en jou als ouder te imiteren. Heb je ruimte voor bijvoorbeeld een speelgoedkeukentje dan is succes verzekerd op deze leeftijd. Ze kunnen er aan staan, spulletjes kunnen in de oven gestopt worden, ze kletsen wat af en het fantasiespel zal steeds meer worden uitgebreid. Daar heb je jaren plezier van.

Waar in de woonkamer?

Maak een duidelijke speelhoek voor je dreumes, zodat ze minder afgeleid zijn. Zorg voor mandjes en bakjes. Dreumessen vinden het leuk dingen ergens in te stoppen, ze verzamelen graag. Ze hebben veel bewegingsruimte nodig om hun grove motoriek te oefenen. Biedt daarbij vooral kleine hoeveelheden van speelgoed aan, ze komen dan gerichter tot spel.

Tip! Geef je dreumes de mogelijkheid om aan een vensterbank te spelen. Dit is vaak op ooghoogte van je kind en biedt mogelijkheden om aan vast te houden, langs te lopen en speelgoed op te zetten.

Frisse neus halen

Naar buiten gaan is ook altijd een goed idee! Dreumesen vinden vaak onverwachte dingen interessant, volg daarom het tempo van je kind. Kijk waar het naar kijkt of ga op zoek naar diertjes in de tuin. Dit is dan ook weer een mooi moment om ze te leren respectvol met ze om te gaan.

Nu maar eens kijken hoe ik met deze lijst en tips onze woonkamer dreumesproof kan maken 😉.