Top 5 activiteiten op de babygroep

Activiteiten

Op de babygroep in Zwolle is het rustig, er liggen kinderen te slapen in hun bed, een pedagogisch medewerker geeft een baby de fles en een aantal andere kinderen spelen en kruipen rondom de andere pedagogisch medewerker. Er is een instrumentaal muziekje zacht op de achtergrond en gezellig gebrabbel te horen. De baby’s zijn ieder op hun eigen manier aan het ontdekken en spelen.

Baby Dreumes
Er zijn verschillende speelhoeken te vinden om de baby’s en dreumesen uit te dagen om te ontdekken. Maar waar spelen de baby’s het meeste mee? We hebben de top 5 favoriete activiteiten van de babygroep op een rijtje gezet:

1. de spiegelmolen
Op de speelmat staat een spiegelmolen, een houten standaard met 12 spiegels en belletjes eraan. Victor speelt graag met de spiegelmolen, hij proeft aan de belletjes, slaat tegen de spiegeltjes aan, waardoor ze gaan draaien, en lichteffecten geven door het weerkaatsen in de spiegels. Ook is er een rinkelend geluid te horen, veel om te ontdekken!

2. De zwartwit hoek
We hebben een zwartwit hoek op de groep, een speelhoek, waar verschillende zwartwit activiteiten te vinden zijn. Voor onze allerkleinsten is het goed om spelmateriaal met een duidelijk contrast in kleur aan te beiden. Zwart wit blijft dan het duidelijkst contrast. Baby’s zien in het begin alleen maar het zwart wit contrast. Op de leeftijd van 3 maanden zijn daar al wel een aantal primaire kleuren bij gekomen. Toch blijft zwart wit dan een goed contrast om aan te bieden De zwartwit kaarten zijn ook leuk om thuis te gebruiken, bij je baby in de box te leggen, of samen op schoot de afbeelding te bekijken en te benoemen.

3. De ballenmand

Er staat in de hoek van de groep een mand met ballen. Victor kruipt eropaf en proeft aan de bal, hoe smaakt het? De ballen hebben verschillende structuren, maar ook ieder een eigen kleur, de ene bal kan Victor al goed vastpakken, de andere bal is lastiger vast te houden door de ronde vorm. Een uitdaging voor zijn fijne motoriek. En als de bal wegrolt? Victor vindt het een leuk spelletje om er achteraan te kruipen. Goed voor zijn motorische ontwikkeling. Met de oudere kinderen op de groep kunnen we er leuke gezamenlijke spelletjes mee doen zoals de bal naar elkaar overrollen.

4. Sensomotorische flesjes
Jonge kinderen ontdekken de omgeving door te bewegen, voelen, zien, ruiken, horen en proeven.
Het ontdekken met de zintuigen vormt de basis voor alle ontwikkelgebieden. Kinderen moeten via de zintuigen ervaringen hebben opgedaan om deze om te kunnen zetten in kennis.
Sensorische flesjes geven de mogelijkheid om allerlei soorten materialen op een veilige manier met de zintuigen te verkennen.

In het mandje staan 4 flessen, alle 4 gevuld met ander materiaal. Pomponnetjes, verknipte rietjes, strijkkralen met een laagje water erin, en witte schuimvulling. Elk flesje maakt een ander geluid, de ene is zwaar, de ander heel licht, zo valt er heel wat te ontdekken. Je kunt dit ook thuis maken voor je baby of dreumes: je hebt hiervoor doorzichtige apothekersflesjes nodig; dit natuurlijk i.v.m. de veiligheid van het openmaken, en klein materiaal wat erin past, te denken aan; paperclips, watten, gekleurde elastiekjes.

5. Voorlezen

Rosa zit bij Evelien op schoot, samen lezen ze een boek, even bijkomen van het spelen. Voorlezen is niet alleen goed voor de spraakontwikkeling, het stimuleert ook de fantasie, een nieuwsgierige houding en ook heel belangrijk, het is een fijn 1 op 1 moment waarin de kinderen zich weer kunnen opladen.
    ​​​​