• Home
  • Nieuws
  • Angst bij kinderen, hoe ga je hiermee om?
Kinderopvang kindergarden KDV 22
Kinderopvang kindergarden KDV 22
178 08 mei

Angst bij kinderen, hoe ga je hiermee om?

Angst zorgt ervoor dat je alert bent en geen onnodige risico’s neemt. Angst hoort ook bij bepaalde ontwikkelingsfasen. Wanneer onderneem je actie als je kind angstig is? Onze vestigingsmanager Shirley deelt haar eigen ervaringen hierin en geeft tips.

'Mijn zoon Aiden van drie is uitgenodigd door een vriendinnetje om bij haar thuis te komen spelen. Ze trekken altijd naar elkaar toe en samen hebben ze de grootste lol bij Kindergarden. Maar als ik vraag of hij zin heeft om bij Sofie te gaan spelen, is het antwoord heel hard en duidelijk NEE. Ik ben nogal verbaasd, maar als ik doorvraag kom ik er al snel achter dat Sofie verteld heeft dat ze een puppy heeft, en dat puppy’s weleens bijten als ze willen spelen. Dat lijkt mijn zoon super eng. Even heb ik de neiging om te zeggen dat hij zich niet aan moet stellen; zijn tante heeft toch ook een hond en die is toch heel lief? Maar daar zal ik hem niet mee kunnen overhalen.

Dus vraag ik hem: je wilt dus wel bij Sofie spelen, maar je bent bang dat het hondje je zal bijten? Het antwoord is ja. En kunnen we daar iets op verzinnen denk je? Zodat je wel kan spelen, maar het hondje jou niet gaat bijten. Na even nadenken, komt hij met de optie dat de hond misschien kan buitenspelen of dat Sofie hem vast kan houden. Ik bel de moeder van Sofie om dit te bespreken en ze belooft dat ze er inderdaad voor zal zorgen dat de hond een beetje uit de buurt blijft totdat Aiden eraan gewend is.

Het wordt een gezellige middag en hoewel hij een paar keer bang op mijn schoot springt als hij denkt dat de hond te dichtbij komt, geeft hij achteraf toch wel toe dat het best een lief hondje is, en dat hij blij is dat hij gegaan is.'

Wat heeft hij hier nu van geleerd?

Dat ik zijn angsten serieus neem en hij dat zelf ook mag doen. Dat je oplossingen kunt verzinnen om enge situaties toch aan te gaan. Dat het nuttig is om andere mensen om hulp te vragen. En dat hij heeft mogen ervaren hoe het is om iets dat je eng vindt, toch te doen. Bij Kindergarden nemen we angsten bij kinderen ook altijd serieus. We willen het kind het vertrouwen geven dat het zelf mag ontdekken, dingen rustig mag proberen. Daarbij respecteren we de eigen grenzen van het kind en dwingen hem of haar nooit iets de doen wat hij of zij niet wilt of aandurft. Ook lezen we de kinderen veel voor. Spannende boeken maken we toegankelijk voor de kinderen door er daarna over door te praten of in dat thema verder te spelen of iets te maken. 

Angst is een nuttige emotie

Angst zorgt ervoor dat je alert bent en geen onnodige risico’s neemt. Angst hoort ook bij bepaalde ontwikkelingsfasen. Veelvoorkomende angsten bij kinderen zijn:

  • Babytijd: angst voor harde geluiden, vallen, vreemden, onbekende voorwerpen, scheidingsangst.
  • Peutertijd: angst voor donker, vuur, natuurverschijnselen, dieren, onvoorspelbare situaties, dingen die ze nog niet begrijpen (bijvoorbeeld bang zijn om weggespoeld te worden als de wc wordt doorgetrokken). De meeste angsten gaan na een paar maanden over.
  • Kleutertijd: angst dat er iets met hun lichaam gebeurt (bijvoorbeeld bang zijn voor de kapper of dokter), straf en beoordeling ('straks vinden papa en mama mij niet meer lief'), angsten door eigen fantasie (monsters, donker, fantasiedieren).
  • Schooltijd: sociale angst ('ze vinden me stom'), piekeren over dingen die een kind gezien of gehoord heeft, angst voor de dood, zich zorgen maken dat er erge dingen gebeuren (brand, ongeluk, overlijden ouder).

Monsters onder het bed

Om goed met angst om te gaan, is het belangrijk om te beseffen dat het om een normale emotie gaat. Neem deze emotie serieus en kom samen tot oplossingen. Bang voor monsters onder het bed? Je kunt vertellen dat monsters alleen in verhalen bestaan, maar de angst van je kind is wel degelijk echt. Praat er dus over: hoe ziet het monster er uit, wat is er zo eng aan én wat kunnen we verzinnen om niet meer bang te zijn?

Wanneer actie?

Als je merkt dat een bepaalde angst je kind belemmert om dingen te ondernemen, als hij lang nadat het ‘gevaar’ geweken is nog blijft hangen in zijn angst, of vaak last heeft van hoofdpijn en buikpijn, is het verstandig om actie te ondernemen. Zet nooit door bij paniek. Het kan goed zijn om je over angsten heen te zetten, maar als er echt sprake van paniek is, kan dit een traumatische ervaring worden. Bied veiligheid door fysieke nabijheid.

Kracht van gedachten

Concludeer niet zelf dat het allemaal wel meevalt, maar laat je kind zijn eigen gedachten uitdagen. Bijvoorbeeld door vragen als: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat zou je doen als…? Wat zou helpen? Je kunt je kind ook helpen om zijn zinnen te verzetten door hem in gedachten naar een fijne plek te laten gaan. Laat hem de plek tot in detail beschrijven; hoe ziet het er uit, hoe ruikt het, waarom is het daar zo fijn? Dit maakt hem bewust van de kracht van gedachten. 

Blijft de angst een overheersende rol spelen in het leven van je kind? Dan kan het goed zijn om eens met een huisarts te praten over de juiste vorm van begeleiding. 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Uw zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven uw kind individuele aandacht.

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×